Produkty, dzięki którym przygotujesz szybki, pełnowartościowy posiłek! Część 1.
PS. Wpis nie zawiera lokowania produktów 😉
Słowa kluczowe: gotowanie w domu / wartość odżywcza posiłku / warzywa i owoce / jaja w diecie / mrożonki / jogurt / ryby w diecie / zielone warzywa / świeżość sałaty
Samodzielne przygotowywanie posiłków w domu dla jednych jest przyjemnością, częścią stylu życia, dla innych to czysta konieczność.
Niezależnie od motywacji, dobrze zaopatrzona lodówka i kuchenne szafki to w przypadku gotowania w domu połowa sukcesu – szczególnie jeśli nie masz w zwyczaju planowania posiłków na kilka dni do przodu lub czas na gotowanie jest mocno ograniczony.
W niniejszym wpisie postanowiłem zebrać najważniejsze w mojej ocenie produkty (lub grupy produktów), których obecność w kuchni bardzo ułatwia codzienne gotowanie. W części 1 wpisu skupiłem się na produktach, które warto mieć zawsze w lodówce (lub zamrażarce), część 2 ( do przeczytania tutaj) poświęcona została produktom o które warto uzupełnić kuchenne szafki.
Lista jest subiektywna i na pewno Twoja może wyglądać inaczej, mam jednak poczucie, że wybrałem produkty bardzo uniwersalne, które mogą przydać się w większości kuchni i pozwalają na przygotowywanie dobrze zbilansowanych, szybkich i łatwych posiłków.
Jestem bardzo ciekaw jakie produkty są ważne w Twojej kuchni, dlatego jeśli masz chwilę zrób swoją listę i wrzuć w komentarzu! 🙂
Jogurt naturalny
Jogurt naturalny może stanowić bardzo wartościowy produkt w kuchni. Sprawdzi się zarówno jako podstawa 2 śniadań i podwieczorków (np. jogurt z płatkami, owocami i orzechami), koktajli, sosów, jak i dodatek do zup czy chłodników.
Przygotowanie przekąski z jogurtem zajmuje dosłownie minutę.
- maślanka spożywcza – 4.7 g;
- kefir – 4.1 g;
- jogurt naturalny: 3.2 g; .
Włoszczyzna
Włoszczyzna raczej nie kojarzy się z przygotowywaniem szybkich posiłków. Warzywa dobrze jest obrać, umyć, pokroić, a wiele przepisów na zupy sugeruje długie gotowanie esencjonalnych wywarów.
Z drugiej jednak strony wciąż w Polsce zbyt małe spożycie warzyw i owoców stanowi jeden z ważniejszych problemów żywieniowych. To może jednak warto się z włoszczyzną przeprosić i nauczyć się z niej szybko korzystać?
Choć sam uwielbiam zupy, staram się nie spędzać w kuchni więcej niż 30 – 45 minut. Zazwyczaj przygotowuję więc „szybkie zupy”, w których długo gotowane wywary zastępuje podsmażonymi na oliwie pokrojonymi w plastry warzywami z włoszczyzny z dodatkiem ziół. Gdy warzywa zaczynają się złocić i puszczać wyraźny aromat, zalewam je odmierzoną ilością wody i gotuję, aż warzywa zaczynają delikatnie mięknąć, ale wciąż pozostają chrupiące.
Taka baza na zupę powstaje w ok. 20 – 30 minut. Następnie wystarczy dodać składniki, które będą dla danej zupy charakterystyczne i trochę świeżych przypraw i podgotować do miękkości, np.:
- Zupa jarzynowa: mrożony bób, zielony groszek, mrożoną fasolkę lub kalafior + makaron, kaszę, quinoę lub ziemniaki.
- Zupa krem: podpieczona papryka, dynia marchew lub pomidory z puszki jako główny składnik. Zupy krem warto podawać z czymś chrupiącym – grzankami z chleba, który akurat masz w domu, pestkami dyni czy słonecznika.
Tak przygotowana zupa nie zajmie Ci więcej niż 45 minut, a masz gwarantowany ciepły posiłek na kilka dni!
Mrożone warzywa i owoce
Skoro już mowa o warzywach, to warto zawsze mieć w lodówce uzupełnione zapasy mrożonych warzyw. Jeśli obawiasz się, że mrożonki „nie mają witamin”, to mam dobrą wiadomość. Mrożenie jest jedną z bezpieczniejszych metod przechowywania żywności i powoduje stosunkowo niewielkie straty witamin i składników bioaktywnych4. Na dodatek mrożenie pozwala cieszyć się smakiem ulubionych warzyw czy owoców niezależnie od pory roku.
W sezonie, gdy świeże warzywa są na wyciągnięcie ręki można robić mrożonki samemu – szczególnie, że niektóre warzywa bywają nieraz bardzo duże i mogą się po prostu zmarnować zanim się z nimi uporasz 😉
Sałaty
Warzywa liściaste to kolejna grupa produktów, których obecność w lodówce mocno ułatwia przygotowywanie szybkich i pełnowartościowych posiłków. O tym jak zdrowe i pożądane w naszej diecie są zielone warzywa powiedziano już wiele, co jakiś czas ukazują się kolejne publikacje na ten temat.
Skupię się jednak na aspekcie przechowywania tych warzyw i podawania.
Wiele osób z rezerwą podchodzi do zakupu warzyw liściastych – niewłaściwie przechowywane szybko więdną, staja się niesmaczne i nieapetyczne. Uwierz, mnie również wzdryga na widok zwiędniętej sałaty masłowej. Jest na to jednak skuteczny sposób.
Większość warzyw liściastych, w tym sałatę masłową, lollo, rzymską, endywię, szpinak, czy choćby rukolę przed umieszczeniem w lodówce warto umyć, delikatnie osuszyć i przechowywać w pojemniku przykryte częściowo, np. papierowym ręcznikiem. Dotyczy to również tych warzyw liściastych, które sprzedawane są w marketach jako „już umyte i gotowe do spożycia”.
Świeżo cięte liście rukoli, mięty czy bazylii można także po umyciu owinąć w lekko wilgotny ręcznik papierowy, dzięki czemu będą znacznie dłużej zachowywały jędrność, chrupkość i świeżość. W ten sposób będziemy w stanie zjeść pęczek zanim ulotni się z niego życie.
Warzywa liściaste będą stanowiły doskonałą podstawę sałat, które przygotujesz w maksymalnie kilka minut.
Komponując sałaty pamiętaj aby dodać:
- świeże warzywa – np. ogórek, paprykę, pomidorki koktajlowe, seler naciowy;
- pestki, nasiona lub orzechy: np. pestki dyni, nasiona lnu, orzechy włoskie, pekan, płatki migdałowe;
- kilka nasion roślin strączkowych: np. konserwową ciecierzycę, zieloną soczewicę, czerwoną fasolę konserwową;
- opcjonalnie możesz również dodawać wysoko błonnikowe zboża, np. czerwony ryż, kaszę jaglaną, kaszę gryczaną.
Jeśli przygotowujesz sałatę na wynos zapakuj vinegret oddzielnie i dodaj do sałaty przed samym zjedzeniem, dzięki czemu sos nie spowoduje wycieku soku z warzyw i posiłek będzie znacznie apetyczniejszy.
Natka pietruszki
Natka pietruszki często kojarzy się z dekoracyjnym listkiem ułożonym na kanapce i ok, jestem za, szczególnie, że po apetycznie wyglądający i kolorowy posiłek z większą przyjemnością sięgniemy.
Oczywiście warto zamiennie sięgać po koperek, świeżą bazylię czy kolendrę, dzięki czemu posiłki będą bardziej różnorodne.
Warzywa, które dłużej zachowają świeżość
Wiem, że poświęciłem w tym wpisie wiele miejsca na warzywa, obiecuje, ze to już ostatni wątek dotyczący tej grupy produktów 🙂
Możesz mi jednak wierzyć, że zbyt mała ilość warzyw w diecie, którą obserwuję przeglądając dzienniczki żywieniowe pacjentów jest codziennością.
Warto więc robiąc co kilka dni zakupy uzupełnić zapasy warzyw, które będą miały szansę zachować dłużej świeżość: np. czerwoną paprykę, żółtą paprykę, seler naciowy, ogórek świeży, mniej dojrzałe pomidory (je lepiej położyć w chłodnym, zacienionym miejscu w kuchni). Ich obecność w domu pozwoli Ci komponować smaczne i kolorowe posiłki. To samo oczywiście dotyczy świeżych owoców.
Pamiętaj też, że każdy posiłek, który spożywasz powinien zawierać warzywa lub owoce, najlepiej w ilości przynajmniej 150g/posiłek.
OK. Nie mówię już więcej o warzywach 🙂
Jajka
Jaja ze względu na swój skład należą do najbardziej wartościowych produktów żywnościowych. To nie tylko dobre źródło pełnowartościowego białka, ale także witamin, składników mineralnych, karotenoidów czy choliny. Więcej o jajkach pisałem tutaj.
W opublikowanych w 2020 Normach dla Populacji Polskiej zaktualizowanych przez NIZP-PZH przyjęto, że spożycie do 7 jaj/tydzień przez osoby zdrowe jest bezpieczne. Więcej jaj w diecie mogą z kolei uwzględniać zdrowe osoby, których zawartość produktów odzwierzęcych w diecie jest ograniczona (np. lakto-owo-wegetarianie) – takie z kolei zalecenia płynną do nas zza oceanu5,6.
Ponieważ jaja są wartościowe, dobrze sycą, są łatwe w przygotowaniu, zdecydowanie powinny znaleźć się w lodówce osoby, która ma niewiele czasu na przygotowywanie pełnowartościowych posiłków.
Warto jednak pamiętać, że jaja jest lepiej gotować niż smażyć, a jeśli smażyć to krótko i na oliwie, a nie maśle, co pozwoli na ograniczenie spożycia utlenionych frakcji cholesterolu niekorzystnie wpływających na układ krążenia7.
Mrożone ryby
Czy wiesz, że przeciętny Polak spożywa 2 krotnie mniej ryb niż przeciętny mieszkaniec UE? Obecnie zjadamy ich zaledwie 13kg /osobę rocznie. Dla porównania mięsa zjadamy około 62kg/osobę/rok8,9!
Ryby nie należą do najtańszych produktów, a na dodatek świeże nie poleżą długo w lodówce – co może zniechęcać do ich kupowania.
Pomocne w spożywaniu 2 porcji ryb w tygodniu (bo takie są aktualne rekomendacje dla naszej populacji) może być zakup ryb mrożonych10. One też są wartościowe i prawidłowo rozmrażane wciąż mogą stanowić element pysznego posiłku. Ugotowanie na parze czy upieczenie kawałka fileta z łososia nie zajmie więcej niż 15 – 17 minut, a będzie to bardzo wartościowy element jadłospisu.
Warto też pamiętać, że ryby chude w zamrażarce można przechowywać do 6 miesięcy, ryby tłuste nieco krócej. Nie trzeba się więc martwić, że kupiona kilka dni wcześniej świeża ryba za chwilę straci przydatność do spożycia. Uzupełniając zapas mrożonej ryby warto umieścić w paczce karteczkę z datą zakupu.
——————————————-
Część druga wpisu poświęcona uzupełnianiu zapasów w kuchennych szafkach dostępna jest tutaj!
W części 2 jest mowa m.in. o nasionach roślin strączkowych, którym wcale nie trzeba poświęcać w kuchni tak wiele czasu, by można było je uwzględnić w posiłkach! 🙂
Piśmiennictwo
- Szeleszczuk, Ł. i wsp., ZNACZENIE WAPNIA W METABOLIZMIE CZŁOWIEKA I CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA JEGO BIODOSTĘPNOŚĆ W DIECIE. Biul. Wydz. Farm. WUM, 2014, 3, 16-22.
- Kunachowicz, i wsp., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, PZWL, Warszawa, 2018.
- Czerwińska, D., Zimno i zdrowo. Przegląd Gastronomiczny. 2019 | 73 | 05.
- Jarosz, M. i wsp., Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. NIZP-PZH. 2020.
- Carson. J. A. S. i wsp., Dietary Cholesterol and Cardiovascular Risk: A Science Advisory From the American Heart Association. CirculationVolume 141, Issue 3, 21 January 2020.
- Bartnikowska, E., Rola oksysteroli w procesie miazdzycowym. Żywienie Człowieka i Metabolizm. 2007 | 34 | 1-2 |.
- European market observatory for fisheries and aquaculture products -The EU fish market – 2020 edition.
- Rolnictwo w 2019 roku. Analizy statystyczne, Warszawa, 2020.
- Jarosz, M. i wsp., Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. NIZP-PZH. 2020.